Bruin geel schimmel een vogel met veel goede eigenschappen, mooi donkerbruin melanine bezit, zeer goed melanine bezit op kopje, goed zuiver lipochroomkleur geef eens je mening
13 opmerkingen:
Anoniem
zei
Hallo Theo, voor een bruin schimmel mag hij van mij wel meer melanine onder zijn ondersnavel bezitten en iets meer doorweven in zijn borst. Het bruinbezit zal best van diepe kwaliteit zijn, omdat het meer overkomt als zwart als bruin, maar dat komt zeer waarschijnlijk door fototechnisch. Dat het melanine bezit goed op de snavel begint is zeer positief. Ik zou deze vogel indien je kooien over hebt wel gebruiken, maar de kleine tekort komingen corrigeren. Stef.
Zeer moeilijk te beoordelen afbeelding Theo. ( donker ) Krachtig melaninebezit,dat wel. Rugtekening bekijken lijkt mij meer opportuun om een exact beeld te krijgen van de werkelijke kwaliteiten van dit exemplaar. Bevederingslengte ?
Terloops wil ook nog even iets kwijt over de zogenaamde 'befjes' bij de volgepigmenteerde bruinen van tegenwoordig.(al héél wat om te doen geweest de laatste seizoenen hier in België) De nieuwste C.O.M.standaard eist nu ineens een doorweven grondkleur van lipochroom + wat meer feumelanine- (+ eu), doch in z'n uiterlijke verschijning met dien verstande dat het lipochroom tussen de streping goed zichtbaar moet blijven, toch ? Een en ander uit eigen fokervaring van de laatste 8 seizoenen met mijn bruingelen van vnl.Italiaanse origine... Wanneer men in de fok streeft naar een goed zichtbaar vermengde lipochroomkleur tussen de zo donker mogelijke rugstreping zal het in de praktijk vooral naar de kweek van intensieve mannen nagenoeg niet mogelijk blijken te zijn om telkens enige mate van opbleking onder de snavel terug te vinden. Een en ander lijkt mij evident. (een vergelijking welke misschien niet opgaat maar toch... men kan ook niet tegen honderd kilometer per uur rijden met de handrem op) Een ander verhaal voor de volpigment-zwartgelen natuurlijk, maar daar heb ik persoonlijk niet direct praktijk-ervaring mee. Ik vraag me af hoe de aangepaste standaard bij de N.B.v.V. er mee om zal gaan in de toekomst.
Frans zei, De nieuwste C.O.M. standaard eist nu ineens een doorweven grondkleur van lipochroom met wat meer phaeomelanine met maximaal eumelanine bezit doch in zijn uiterlijke verschijning met die verstande dat het lipochroom tussen de bestreping goed zichtbaar moet blijven. Je zou maar bruine vogels kweken. Deze eisen zijn in Mechelen plots neergelegt door het O.M.J. Die organisaties welke niet geheel de C.O.M. standaard volgen, hebben deze eisen nog niet overgenomen, hierdoor is er enige interpretatie verschil . Het lijkt mij ontzettend moeilijk om een intensieve bruin gele vogel te kweken met een maximaal bezit aan eumelanine en een voor intensieve mogelijk maximaal bezit aan phaeomelanine met een goed maximaal aanwezige zuivere volle (intensieve) gele lipoochroomkleur. (ga er maar aan staan) Laten we ons de ingeslagen weg blijven volgen en goede kontrastrijke bruin gele blijven kweken en ons zelf de tijd gunnen deze te vervolmaken, zeg nou zelf de bruin gele vogels hebben met de nieuwe bestepingsvorm een voorsprong op de zwarte vogels. Laten we dit niet afremmen A.U.B.
In overleg met de A.N.B.v.V, K.B.O.F en N.B.v.V. is in de nieuwe standaard vastgelegd de intensieve bruine comvorm de C.O.M.norm, met dien verstande dat tussen de bestreping niet zichtbaar phaeomelanine verweven moet zijn met de lipochroomkleur, dit geeft namelijk een iets donkere lipochroom tint die duidelijk zichtbaar moet zijn.In tegenstelling tot de C.O.M. standaard is ook de bruin schimmel opgenomen (dit is de wens van veel liefhebbers om deze mooie kleurslag niet verloren te laten gaan) De bruinschimmel moet maximaal over zijn gehele lichaam bruin phaeomelanine bezitten, dus ook het befje en tussen de bestreping. Voor de borst moet de lipochroomkleur zichtbaar blijven. Beide kleurslagen moeten ononderbroken en in rechte lijn liggende rugbestreping bezitten in verhouding 50/50 bij de intensieve en 60/40 bij de schimmels. Met deze wetenschap denk ik dat het niet al te moeilijk is om deze vogels op waarde op papier te zetten.Maar-- maar nou komt het,we denken er niet allemaal het zelfde over en er zijn wellicht andere meningen over, en er zal wel veel water door de maas gevloeid zijn alvorens we op een lijn zijn. De liefhebber(s)die zijn vogels bij bovengenoemde bonden inbrengt weet wat hij kan verwachten, althans als ik ze mag keuren. M.v.gr. Stef.
Merci Stef, maar in feite toch weer iets anders dan hetgeen ik er mij van had voorgesteld. Spreek er met 10 keurders over en je krijgt 10 verschillende interpretaties van deze standaard. 10 verschillende meningen geeft 10 uiteenlopende waardebepalingen. Ben benieuwd wat men er komend seizoen van bakt. Keurders klaar en duidelijk trachten te informeren helpt om ze op één lijn te krijgen, maar dan moeten ze wel willen luisteren natuurlijk.
Frans en Stef Dank je beide voor plaatsen van dit bericht. Mogelijk gaat er nu wat meer duidelijkheid ontstaan, bespeur echter voor wat België en Nederland betreft nog enig hiaat, is men bij de A.O.B. dezelfde mening toegedaan. Wat mijn eigen persoontje betreft een duidelijk verhaal denk er ook content mee te zijn. Een schets van wat men nu heeft besloten is om de (met respect) de oude verschijningvorm te vragen echter met een maximale bestreping 50 en 60 % verhouding van eumelanine bestreping, bij de schimmel vogels kunnen we dan echter niet meer spreken van 40 % aan lipochroomkleur maar aan een licht doorschijnende lipochroomkleur in de borst en verder gevuld met maximaal phaeomelanine. Komt dus neer op de oude bruin schimmel met maximale bestreping. Een belangrijke vraag is nu ook hoe de kleur van het eumelanine moet zijn ? Verlangt men de volle zwart bruine (harde) of de iets minder donkere vol bruine eumelanine kleur Geeft best nog stof tot discussies en nadenken. Groet Theo
Theo, de verhouding 50/50 of 60/40 bedoel ik mee te zeggen de breedte van de melanine rugbestreping t.o.z. van de tussenliggende doorweven lipochroom kleur, (bij de intensieve) en het bruine phaeomelanine bij de (schimmels) Lipochroom kleur in de borst moet bij de schimmels zichtbaar zijn, en dit is natuurlijk rekbaar, want hier wordt geen verhouding aangegeven, het moet namelijk zichtbaar zijn. Voor de kleur van de bestreping denk ik dat we meer naar de donkere harde bruine moeten gaan,om het contrast duidelijk te laten overkomen, welke met het zachte bruine meer in elkaar zal overvloeien. Frans, Ik kan natuurlijk begrijpen dat de mening en zienswijze niet altijd op een lijn liggen(het zou te mooi zijn) maar als mensen NIET WILLEN luisteren is dit door en door triest.
Theo zei...Deze eisen zijn in Mechelen plots neergelegd door het O.M.J. Die organisaties welke niet geheel de C.O.M. standaard volgen, hebben deze eisen nog niet overgenomen, hierdoor is er enige interpretatie verschil. Het lijkt mij ontzettend moeilijk om een intensieve bruin gele vogel te kweken met een maximaal bezit aan eumelanine en een voor intensieve mogelijk maximaal bezit aan phaeomelanine met een goed maximaal aanwezige zuivere volle (intensieve)gele lipoochroomkleur.
Frans zegt: Ik was er bij (november vorig jaar)voor aanvang van de keuring te Mechelen) toen Sign.Rossi (O.M.J.-C.O.M.)van de éne minuut op de andere aan de toehoorders officieel meedeelde dat de bruinen beslist feumelanine moesten laten zien tussen de streping. Daar sta je dan als bruinkwekertje die al enkele seizoenen intensief ijvert naar een zo'n helder mogelijk tussen de streping liggende lipochroomkleur. Die nieuwste eis van Dhr.Rossi viel dan ook als een bom op het dak van de Nekkerhal. De keurder van dienst veegde er blijkbaar toch de vloer mee aan, want bij zowel 1,2 als 3 was de tussenliggende feu nauwelijks of niet te vinden. Erger nog, 1 en 2 bleken quasi zelfs monomelanine-exemplaren (in het geheel géén tussenliggende feumelanine terug te vinden - lees, 'vakkundig uitgekweekt') Was het dan praat tegen de vaak geweest van Dhr.Rossi ? Laten ze nou diezelfde vogel ook te Hasselt (C.O.M.) eveneens als beste uitroepen. Mét die uitdrukkelijke schreeuw om tussenliggende feumelanine kwam die vogel zonder tussenliggende feu dus een heel eind. Conclusie: OF Dhr.Rossi wauwelt maar een eind weg OF de keurders van dienst doen zomaar iets naar eigen goeddunken. Wie niet meer volgen kan steekt z'n vinger op.
Frans ik denk dat de keurders van dienst juist hebben gehandeld. Het kan toch niet zo zijn dat, ook in de persoon van Dhr Rossi niet half weg het keurseizoen men de standaardeisen even komt wijzigen. Hij is denk ik geschrokken van de mooie noord europese bruine vogels. We hebben de zuiderse vogels even nodig gehad maar zo langzaam aan komen in België en Nederland hele goede kweekvogels te over. Ik voorspel de Italianen een hete herfst. groet Theo
Klopt van A tot Z Theo. Toch een woord van dank aan onze Italiaanse vrienden, ofschoon de prijs ervoor soms niet verantwoord bleek te zijn. Maar ach, we zijn jong (pfff) en blijven tenslotte steeds wat willen. Agge moar leut het !
13 opmerkingen:
Hallo Theo, voor een bruin schimmel mag hij van mij wel meer melanine onder zijn ondersnavel bezitten en iets meer doorweven in zijn borst.
Het bruinbezit zal best van diepe kwaliteit zijn, omdat het meer overkomt als zwart als bruin, maar dat komt zeer waarschijnlijk door fototechnisch.
Dat het melanine bezit goed op de snavel begint is zeer positief.
Ik zou deze vogel indien je kooien over hebt wel gebruiken, maar de kleine tekort komingen corrigeren.
Stef.
Zeer moeilijk te beoordelen afbeelding Theo. ( donker )
Krachtig melaninebezit,dat wel. Rugtekening bekijken lijkt mij meer opportuun om een exact beeld te krijgen van de werkelijke kwaliteiten van dit exemplaar.
Bevederingslengte ?
Terloops wil ook nog even iets kwijt over de zogenaamde 'befjes' bij de volgepigmenteerde bruinen van tegenwoordig.(al héél wat om te doen geweest de laatste seizoenen hier in België) De nieuwste C.O.M.standaard eist nu ineens een doorweven grondkleur van lipochroom + wat meer feumelanine- (+ eu), doch in z'n uiterlijke verschijning met dien verstande dat het lipochroom tussen de streping goed zichtbaar moet blijven, toch ? Een en ander uit eigen fokervaring van de laatste 8 seizoenen met mijn bruingelen van vnl.Italiaanse origine... Wanneer men in de fok streeft naar een goed zichtbaar vermengde lipochroomkleur tussen de zo donker mogelijke rugstreping zal het in de praktijk vooral naar de kweek van intensieve mannen nagenoeg niet mogelijk blijken te zijn om telkens enige mate van opbleking onder de snavel terug te vinden. Een en ander lijkt mij evident.
(een vergelijking welke misschien niet opgaat maar toch... men kan ook niet tegen honderd kilometer per uur rijden met de handrem op)
Een ander verhaal voor de volpigment-zwartgelen natuurlijk, maar daar heb ik persoonlijk niet direct praktijk-ervaring mee.
Ik vraag me af hoe de aangepaste standaard bij de N.B.v.V. er mee om zal gaan in de toekomst.
http://www.ornivaria.net/Weblogs/tabid/57/EntryID/25/Default.aspx
Frans zei, De nieuwste C.O.M. standaard eist nu ineens een doorweven grondkleur van lipochroom met wat meer phaeomelanine met maximaal eumelanine bezit doch in zijn uiterlijke verschijning met die verstande dat het lipochroom tussen de bestreping goed zichtbaar moet blijven.
Je zou maar bruine vogels kweken.
Deze eisen zijn in Mechelen plots neergelegt door het O.M.J.
Die organisaties welke niet geheel de C.O.M. standaard volgen, hebben deze eisen nog niet overgenomen, hierdoor is er enige interpretatie verschil .
Het lijkt mij ontzettend moeilijk om een intensieve bruin gele vogel te kweken met een maximaal bezit aan eumelanine en een voor intensieve mogelijk maximaal bezit aan phaeomelanine met een goed maximaal aanwezige zuivere volle (intensieve) gele lipoochroomkleur. (ga er maar aan staan)
Laten we ons de ingeslagen weg blijven volgen en goede kontrastrijke bruin gele blijven kweken en ons zelf de tijd gunnen deze te vervolmaken, zeg nou zelf de bruin gele vogels hebben met de nieuwe bestepingsvorm een voorsprong op de zwarte vogels.
Laten we dit niet afremmen A.U.B.
Helemaal eens deze zienswijze, maar of dat helpt ?
In overleg met de A.N.B.v.V, K.B.O.F en N.B.v.V. is in de nieuwe standaard vastgelegd de intensieve bruine comvorm de C.O.M.norm, met dien verstande dat tussen de bestreping niet zichtbaar phaeomelanine verweven moet zijn met de lipochroomkleur, dit geeft namelijk een iets donkere lipochroom tint die duidelijk zichtbaar moet zijn.In tegenstelling tot de C.O.M. standaard is ook de bruin schimmel opgenomen (dit is de wens van veel liefhebbers om deze mooie kleurslag niet verloren te laten gaan) De bruinschimmel moet maximaal over zijn gehele lichaam bruin phaeomelanine bezitten, dus ook het befje en tussen de bestreping.
Voor de borst moet de lipochroomkleur zichtbaar blijven.
Beide kleurslagen moeten ononderbroken en in rechte lijn liggende rugbestreping bezitten in verhouding 50/50 bij de intensieve
en 60/40 bij de schimmels.
Met deze wetenschap denk ik dat het niet al te moeilijk is om deze vogels op waarde op papier te zetten.Maar-- maar nou komt het,we denken er niet allemaal het zelfde over en er zijn wellicht andere meningen over, en er zal wel veel water door de maas gevloeid zijn alvorens we op een lijn zijn.
De liefhebber(s)die zijn vogels bij bovengenoemde bonden inbrengt weet wat hij kan verwachten, althans als ik ze mag keuren.
M.v.gr. Stef.
Merci Stef, maar in feite toch weer iets anders dan hetgeen ik er mij van had voorgesteld. Spreek er met 10 keurders over en je krijgt 10 verschillende interpretaties van deze standaard. 10 verschillende meningen geeft 10 uiteenlopende waardebepalingen. Ben benieuwd wat men er komend seizoen van bakt.
Keurders klaar en duidelijk trachten te informeren helpt om ze op één lijn te krijgen, maar dan moeten ze wel willen luisteren natuurlijk.
Frans en Stef
Dank je beide voor plaatsen van dit bericht.
Mogelijk gaat er nu wat meer duidelijkheid ontstaan, bespeur echter voor wat België en Nederland betreft nog enig hiaat, is men bij de A.O.B. dezelfde mening toegedaan.
Wat mijn eigen persoontje betreft een duidelijk verhaal denk er ook content mee te zijn.
Een schets van wat men nu heeft besloten is om de (met respect) de oude verschijningvorm te vragen echter met een maximale bestreping 50 en 60 % verhouding van eumelanine bestreping, bij de schimmel vogels kunnen we dan echter niet meer spreken van 40 % aan lipochroomkleur maar aan een licht doorschijnende lipochroomkleur in de borst en verder gevuld met maximaal phaeomelanine. Komt dus neer op de oude bruin schimmel met maximale bestreping. Een belangrijke vraag is nu ook hoe de kleur van het eumelanine moet zijn ?
Verlangt men de volle zwart bruine (harde) of de iets minder donkere vol bruine eumelanine kleur
Geeft best nog stof tot discussies en nadenken.
Groet Theo
Theo, de verhouding 50/50 of 60/40 bedoel ik mee te zeggen de breedte van de melanine rugbestreping t.o.z. van de tussenliggende doorweven lipochroom kleur, (bij de intensieve)
en het bruine phaeomelanine bij de (schimmels)
Lipochroom kleur in de borst moet bij de schimmels zichtbaar zijn, en dit is natuurlijk rekbaar, want hier wordt geen verhouding aangegeven, het moet namelijk zichtbaar zijn.
Voor de kleur van de bestreping denk ik dat we meer naar de donkere harde bruine moeten gaan,om het contrast duidelijk te laten overkomen, welke met het zachte bruine meer in elkaar zal overvloeien.
Frans, Ik kan natuurlijk begrijpen dat de mening en zienswijze niet altijd op een lijn liggen(het zou te mooi zijn) maar als mensen NIET WILLEN luisteren is dit door en door triest.
M.v.gr Stef.
Theo zei...Deze eisen zijn in Mechelen plots neergelegd door het O.M.J.
Die organisaties welke niet geheel de C.O.M. standaard volgen, hebben deze eisen nog niet overgenomen, hierdoor is er enige interpretatie verschil.
Het lijkt mij ontzettend moeilijk om een intensieve bruin gele vogel te kweken met een maximaal bezit aan eumelanine en een voor intensieve mogelijk maximaal bezit aan phaeomelanine met een goed maximaal aanwezige zuivere volle (intensieve)gele lipoochroomkleur.
Frans zegt: Ik was er bij (november vorig jaar)voor aanvang van de keuring te Mechelen) toen Sign.Rossi (O.M.J.-C.O.M.)van de éne minuut op de andere aan de toehoorders officieel meedeelde dat de bruinen beslist feumelanine moesten laten zien tussen de streping. Daar sta je dan als bruinkwekertje die al enkele seizoenen intensief ijvert naar een zo'n helder mogelijk tussen de streping liggende lipochroomkleur.
Die nieuwste eis van Dhr.Rossi viel dan ook als een bom op het dak van de Nekkerhal.
De keurder van dienst veegde er blijkbaar toch de vloer mee aan, want bij zowel 1,2 als 3 was de tussenliggende feu nauwelijks of niet te vinden. Erger nog, 1 en 2 bleken quasi zelfs monomelanine-exemplaren (in het geheel géén tussenliggende feumelanine terug te vinden - lees, 'vakkundig uitgekweekt') Was het dan praat tegen de vaak geweest van Dhr.Rossi ?
Laten ze nou diezelfde vogel ook te Hasselt (C.O.M.) eveneens als beste uitroepen. Mét die uitdrukkelijke schreeuw om tussenliggende feumelanine kwam die vogel zonder tussenliggende feu dus een heel eind. Conclusie: OF Dhr.Rossi wauwelt maar een eind weg OF de keurders van dienst doen zomaar iets naar eigen goeddunken.
Wie niet meer volgen kan steekt z'n vinger op.
Frans ik denk dat de keurders van dienst juist hebben gehandeld.
Het kan toch niet zo zijn dat, ook in de persoon van Dhr Rossi niet half weg het keurseizoen men de standaardeisen even komt wijzigen.
Hij is denk ik geschrokken van de mooie noord europese bruine vogels.
We hebben de zuiderse vogels even nodig gehad maar zo langzaam aan komen in België en Nederland hele goede kweekvogels te over.
Ik voorspel de Italianen een hete herfst.
groet Theo
Klopt van A tot Z Theo.
Toch een woord van dank aan onze Italiaanse vrienden, ofschoon de prijs ervoor soms niet verantwoord bleek te zijn. Maar ach, we zijn jong (pfff) en blijven tenslotte steeds wat willen.
Agge moar leut het !
Een reactie posten