donderdag 6 maart 2008

Bruin met wit dominant


Een foto toegezonden gekregen van een goede Collega,
Een opmerkelijke verschijning, de bestreping en de kleur van de vleugel en staartpennen zijn bijzonder donker (tot bijna zwart) het phaeo bruin is ook in best maximale vorm aanwezig.
geef eens je mening

12 opmerkingen:

Anoniem zei

beste theo naar aanleiding van de getoonde foto moet dit naar mijn mening geen bruin met wit dom zijn maar een zwart met wit omdat deze vogel zoveel phaeomelanine bij zich heeft dat het lijkt dat het een bruine is daarbij komt dan nog dat vleugel en staatpennen bijna zwart zijn , en ik denk een pop omdat hij zoveel phaeomelanine bij zich heeft wat op zich heel goed is voor de kweek

Theo van Kollenburg zei

Beste Anoniem
Opmerkelijke vogel voor zwart bezit deze ontzettend veel phaeomelanine (bruin) wat dan tot het ongelooflijke rijkt.
de kleur van vleugel en staartpennen en bestreping zou dan zwarter moeten.
Voor bruin bezit deze erg zwart achtige vleugel en staartpennen en bestreping.
De kleur van de donsbevedering verraad denk ik zijn burgelijke stand, ook de nagel zijn bijzonder donker.
De kweker zou in deze uitsluitsel kunnen geven.
groet Theo

stefSQ zei

Hallo, Anoniem,Hallo Theo.
De betreffende vogel Bruin wit dom, heb ik gisteren meegenomen naar de technische dag zuid B (Nederweert)
Men is toch de mening toegedaan dat hij visueel het meest bruin wit dom mag heten, alhoewel met de duidelijke opmerking dat deze vogel in het bezit is van zwarte hoorndelen en zwarte vleugel-en staartpennen, welke natuurlijk voor Bruin wit een overbodige (niet toegestane luxe) is.
Deze vogel is voor 100% een man en daarom is het zo vreemd dat hij zovel phaeomelanine bij zich heeft.Morgen zullen de eerste eitjes moeten uitkomen van deze man x zwart kobalt wit dom pop.
Hopelijk zullen de vraagtekens iets duidelijker op zijn plaats gezet kunnen worden.
M.v.gr. Stef.

Anoniem zei

beste stef en theo
dus toch een man en naar ik aanneem split kobalt en dan blijf ik er toch bij dat het volgens mij een zwarte is ik zelf heb ook van deze split vogels zitten al zijn deze niet zo bruin als op de foto stef ik wacht met spanning af op de uitkomst van de eitjes
de groeten

Theo van Kollenburg zei

Beste Anoniem
Zo ik van Stef vernomen heb is dit geen eigenkweek vogel, dus onbekend of deze split is voor kobalt danwel andere eigenschappen.
Bij uitkomst zal er mogelijk meer duidelijkheid komen.
zeker is dat dit phaenotype anders is dan men normaal mag verwachten.

Anoniem zei

Hallo,
Theo had gelijk, dit is een aangekochte vogel waarvan ik met zekerheid mag zeggen dat hij is gekweekt uit bruin wit x bruin geel.De kweker waar ik gekocht heb heeft geen kobalten op zijn hok, maar hij vertelde mij wel dat hij in het verleden bruine had gekocht waar vermoedelijk onyx in gekweekt zou kunnen zijn, met andere woorden het is een grijs verleden vogel met vraagtekens, maaaaaar wel interessant.
Ik hoop u op de hoogte te houden
M.v.gr. Stef.

Theo van Kollenburg zei

Een bruin onyx is dit zeker niet, deze draagt hiervoor niet de kenmerken.
Uit bruin wit x bruin geel zal ook nooit te nimmer een zwarte verschijnen, ook een bruin kobalt is dit zeker niet.
rest dus eigenlijk alleen een te zwarte bruin of ????

Anoniem zei

Theo, Dat de vogel geen kobalt of onyx bruin is, is duidelijk.
Dat uit bruin x bruin geen zwarte worden geboren is ook bekend, en we weten dat de bruin gemuteerd is uit zwart, waarom zou het ook niet kunnen dat de mutatie factor (als je hem zo mag noemen)in tegenovergestelde richting muteert.
In de huidige scala aan nieuwe kleuren is van alles mogelijk en misschien is het al eerder gebeurd maar we hebben het niet gezien.
We zullen allert moeten zijn op dergelijke apartheden.
M.v.gr. stef.

Theo van Kollenburg zei

Stef Het is juist dat je stelt dat een mutatie altijd mogelijk is, toch behoort dit nog altijd tot zeldzaamheden, een terug mutant behoort bijna tot het onmogelijke.
Ik denk dat we het meer moeten zoeken in de richting van beinvloeding van andere factoren en eigenschappen.
Maar als alles goed verlopen is zijn er inmiddels nakomelingen toch. mogelijk kan je inmiddels iets meer duidelijkheid geven ?

Anoniem zei

Beste vrienden,

Ook ik ben benieuwd naar deze vogel. Als ik de foto bekijk stel ik absoluut zwarte eumelanine vast. Ook rond zijn snavel doet het me niet onmiddellijk aan een bruine denken. Een zwartreeks kanarie bezit zwarte eumelanine en phaeomelanine die sterk variabel kan zijn. Een bruine met zo'n zwarte eumelanine en zwart gemelaniseerde nagels lijkt me moeilijker?
Laat maar eens horen.
Johan van der Maelen

Anoniem zei

Beste Johan,je kon wel eens gelijk hebben maar zoals ik al eerder heb gezegt, de wonderen zijn de wereld niet uit.Visueel denk ik dat de meeste keurmeesters deze vogel voor bruin laten doorgaan, waarom? omdat hij totaal vol van
phaeomelanine bezit is. Op dit moment zijn er 2 jongen die ik geringd heb, maar om nu te kunnen zeggen of het zwart of bruin is,is het te vroeg. Zoals ik het nu kan zien zijn ze te licht voor zwart, en te zwart voor bruin. Vermoedelijke worden het mooie bruinen of slechte zwarten, of er iets tussen in.
We zullen geduld moeten hebben.
M.v.gr. Stef.

Kees zei

beste allemaal,
volgens mij is deze vogel èèn uit de zwartreeks.Zelf ben ik ook aan het experimenteren geweest om een betere bestreping in mijn bruine te krijgen, dit heb ik gedaan met een zwarte goede bestreping en een bruine met veel phaeo,had alleen maar vogels met veel phaeo.Het resultaat was dat ik na 2 jaar een redelijke bestreping in mijn bruine met evengoed nog veel phaeo en ook ditzelfde bij de zwarte.Ik denk nu dat deze getoonde vogel uit een soort gelijk koppel komt.