donderdag 25 december 2008

het kenmerk kobalt


Ongetwijfeld is de kobalt een plus mutatie.
Een mutatie is een genotypische (lees erfelijke)wijziging in het chromosomen garnituur welke een fenotypische (lees uiterlijke) wijziging ten gevolgen heeft, en welke kan worden doorgegeven aan hun nakomelingen. Een plus mutatie is een toevoeging geheel of gedeeltelijk aan de uiting van de wildvorm.
De wildvorm is zwart geel intensief of schimmel
De kobalt bevat meer melanine dan zijn wildvorm, met name de borst en het onderlichaam zijn ten opzichte van de wildvorm veel sterker gemelaniseerd. Dit heeft ten gevolge dat de borst en het onderlichaam nagenoeg een en dezelfde kleur krijgen, ook de snavel en pootjes (hoorndelen) zijn sterker gemelaniseerd dan de wildvorm.
Het soms hinderlijke befje komt bij de kobalt niet voor,
De kobalt is hierdoor eenkleurig onder de snavel, en heeft geen baardstrepen. Bovendien bezit de kobalt een zijdeachtige mooie gladde bevedering.
Een kanarie heeft in de borst en flanken samen aan beide zijde twee verschillende veer partijen (bekijk maar eens een jonge vogel vanaf een dag of zeven, acht)
Duidelijk is te zien dat bij de wildvorm alleen de bovenste rij in flank en halsveren (dit is de rij welke zich het meest in de flanken bevind) veel melanine bevatten. De rij welke het meest naar de borst en buik is gekeerd bevat zeer weinig melanine. Bij de kobalt bevat de gehele borst en onderlichaam bevedering veel melanine.
De kobalt eigenschap vererft autosomaal en is recessief tegenover zijn wildvorm. Dit houdt in dat de kobalt eigenschap op beide chromosomen aanwezig dient te zijn in één individu (twee maal) om in het uiterlijk zichtbaar te zijn. Dit houdt in dat zowel de mannen als de poppen split kunnen zijn voor kobalt.
geef eens je mening.

Geen opmerkingen: