maandag 31 mei 2010

kobalt


Een mutatie is een genotypische (lees erfelijke) wijziging in het chromosomengarnituur welke een fenotypische (lees uiterlijke) wijziging ten gevolge heeft. Deze kan worden doorgegeven aan hun nakomelingen. Een plusmutatie is een toevoeging geheel of gedeeltelijk aan de uiting van de wildvorm. De wildvorm is zwart geel intensief of schimmel
De kobalt bevat meer melanine dan zijn wildvorm, met name de borst en het onderlichaam zijn ten opzichte van de wildvorm veel sterker gemelaniseerd. Dit heeft ten gevolge dat de borst en het onderlichaam nagenoeg een en dezelfde kleur krijgen, ook de snavel en pootjes (hoorndelen) zijn sterker gemelaniseerd dan de wildvorm. Het soms hinderlijke befje komt bij de kobalt niet voor, De kobalt is hierdoor eenkleurig onder de snavel, en heeft geen baardstrepen. Bovendien bezit de kobalt een zijdeachtige mooie gladde bevedering.
Een kanarie heeft in de borst en flanken samen aan beide zijde twee verschillende veerpartijen (bekijk maar eens een jonge vogel vanaf een dag of zeven - acht)
Duidelijk is te zien dat bij de wildvorm alleen de bovenste rij in flank en halsveren (dit is de rij welke zich het meest in de flanken bevind) veel melanine bevatten. De rij welke het meest naar de borst en buik is gekeerd bevat zeer weinig melanine.
Bij de kobalt bevat de gehele borst en onderlichaam bevedering veel melanine.
De kobalteigenschap vererft autosomaal en is recessief tegenover zijn wildvorm. Dit houdt in dat de kobalt eigenschap op beide chromosomen aanwezig dient te zijn in één individu (twee maal) om in het uiterlijk zichtbaar te zijn. Dit houdt verder in dat zowel de mannen als de poppen split kunnen zijn voor kobalt.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

beste theo,
waarom is het niet mogelijk om twee volle kobalten aan elkaar te koppelen
vroeger was dit bij de opalen ook onmogelijk,toch bleek later dat deze paringen zeker een toegevoegde waarde konden beteken.
graag hierop je reactie

groeten wim dussen

Theo van Kollenburg zei

Beste Wim
Het is zeer zeker wel mogelijk om kobalten aan elkaar te paren echter geniet dit niet mijn voorkeur wat de grondkleur betreft zal dit niet snel een probleem geven. Mijn ondervinding is wel dat de bestreping toch wel wat terug loopt dit is bij zwart kobalt natuurlijk zeer zeker niet gewenst en zal ook onmiddellijk worden bestraft omdat we toch verlangen dat deze zo maximaal mogelijk moet zijn. Voor mij telt trouwens dat bij alle mutanten de paring van vol maal split d(of andersom) de beste optie is.