dinsdag 5 augustus 2008

Geel schimmel


Geel schimmel een geheel nieuwe zienswijze vanaf het moment dat de nieuwe standaardeisen zijn intrede heeft gedaan.
moet vanaf dat moment een maximaal vol geel bezit tonen wat goed moet doorlopen in vleugels en staart met een fijne schimmel verdeling over de gehele vogel.
geef eens je mening

6 opmerkingen:

stef zei

Theo, de beschrijving klopt,de meeste kwekers menen dat dit een makkelijke kleurslag is, maar niets is minder waar.
Om een korte en gelijkmatige goede schimmelverdeling(pop type) te creëren op een duidelijke en diepe gele ondergrond(man type)moet je toch enkele jaren selectief bezig zijn.
Voor de kwekers die deze uitdaging willen aangaan, succes, het is de moeite waard. M.v.gr. Stef.

Frans zei

Als kweker de bevederingslengte juist inschatten zal uitermate belangrijk blijken te zijn in het streven naar toppers in deze kleurslag. Kleurdiepte,een egale ZUIVERE lipochroomkleur en gelijkmatige schimmelverdeling zijn eveneens medebepalend.
Het kan aan de afstelling van mijn monitor liggen maar ik verdenk deze ervan dat het lipochroom niet geheel zuiver lijkt te zijn.
Er al eens bij stil gestaan dat inbreng van de ivoorfactor in de vetstof-geelserie soms soelaas kan bieden een vermeende 'warme zweem' eruit te fokken ?

Theo van Kollenburg zei

De geel schimmel was voorheen zacht geel van kleur nu moet de geel schimmel volgeel van kleur zijn met ook zo maximaal als mogelijk doorlopende gele kleur in vleugels en staartpennen.
Het schimmel bezit dient fijn over de gehele bevedering aanwezig te zijn, zo mogelijk ook op de kleinste veertjes op voorhoofd en schouders. Mijn bevindingen zijn dat enkele kwekers in België dit sneller hebben opgepakt, (gezien in Mechelen en Hasselt) terwijl de geel schimmel in België in het verleden een niet noemenswaardige showvogel was.
Frans ik denk dat de gele lipochroomkleur wel zuiver is.
Het inbrengen van de ivoorfactor bij niet zuiver gele vogels resulteert volgens mij ook gewoon in niet zuiver ivoren, het bezit van blauwstructuur is bij beide gewenst wat de kleur een iets groenachtig gele kleur geeft

Frans zei

Was zomaar een tip als een soort van 'ervaringsdeskundige' Theo. Tip welke ik dan ook graag gratis meegeef als oud meervoudig Bondskampioen N.B.v.V. klasse vetstof zonder rood ( Geel intens.). Geloof het of niet, maar mijn beste gele show-mannen bleken veelal split voor ivoor (toch nét iets meer helder dan fokzuivere) en dat had mijns inziens even niets met het bezit aan een percentage blauwstructuur te maken.

Theo van Kollenburg zei

Een hele goede tip Frans, hier kan de liefhebber misschien zijn voordeel mee behalen.
De hersen cellen worden wat grijs, de tand des tijd begint te knarsen doch ik meen me te herinneren toen we samen de kanarie keurmeester school banken deelde jij geel en geel ivoren bezat die anders waren dan van andere kwekers , mooi egaal van kleur met een ietsje eigen tijdse kleuruiting.
Het uitspreken van het bezitten van blauwstructuur was toen eigenlijk een vloek, de citroen gele was immers uit de standaardeisen gebannen en als ongewenst beschreven.
Nu wetende dat het bezit aan blauwstructuur juist indien in de juiste vorm aanwezig een welkome eigenschap is en het de totale kleur net iets meer egaliteit geeft.

Theo van Kollenburg zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.